Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος 

Ευριπίδης Λασκαρίδης & Ομάδα Ώσμωσις


Το Πέλαγος Πολιτισμού σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αρχαίας Ηφαιστίας διοργανώνει την παράσταση "Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος", με την Ομάδα Ώσμωσις και τον Ευριπίδη Λασκαρίδη.



Με πρόθεση να αναδείξει τον ιδιότυπο χαρακτήρα του τόπου καταγωγής του και να φέρει σε επαφή με την ιστορία της Λήμνου τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, με όχημα την Ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ, δημιουργεί και παρουσιάζει in situ την παράσταση "Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος". Ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αρχαίας Ηφαιστίας, η παράσταση ανοίγει φέτος τον κύκλο εκδηλώσεων θεάτρου της διοργάνωσης και παρουσιάζεται στις 19 Αυγούστου, σε ένα από τα αρχαιότερα θέατρα του ελληνικού κόσμου, το λίθινο θέατρο της Ηφαιστίας. 



Η παράσταση, που θα προκύψει μετά από εργαστήριο ενός μηνός με κατοίκους τους νησιού, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ερευνητικής δουλειάς της Ομάδας ΩΣΜΩΣΙΣ με στόχο τη σύνθεση και τη δημιουργία ενός πρωτότυπου σπονδυλωτού θεατρικού θεάματος με θέμα τη Λήμνο. 

Ειδικότερα, η παράσταση φιλοδοξεί να μεταφέρει στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου κομμάτια της ζωής, της ιστορίας, αλλά και της προφορικής και γραπτής παράδοσης του νησιού με εργαλεία τις αφηγήσεις και τις μνήμες των κατοίκων, την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς της Λήμνου. 

Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος των συντελεστών είναι η "Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος" να αποτελέσει ένα αφιέρωμα φτιαγμένο από τους ίδιους τους Λημνιούς για τον τόπο τους. Μια παράσταση, η οποία εκτός από γεγονός καλλιτεχνικό, αξιώνει και το χαρακτήρα ενός καλέσματος προς τους κατοίκους να συμμετάσχουν ενεργά και να διεκδικήσουν την παρουσίαση στο εξής, ποιοτικών θεαμάτων στο θέατρο της αρχαίας Ηφαιστίας. 



Συντελεστές της εκδήλωσης:

Σύλληψη - σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης - Ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ
Ερμηνευτική επιμέλεια - έρευνα: Τατιάνα Μπρε
Δραματουργική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Επί σκηνής: Κάτοικοι του νησιού
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κασσαβέτης
Σκηνικά - κοστούμια: Θωμάς Σφούνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Πρωτόπαππας 
Επιμέλεια γραφιστικών: Αντώνης Σπορίδης
Επικοινωνία: Νίκος Λεγάκης - Βίκυ Κολοβού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου