Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014



Xορωδιακά εργαστήρια στο Β. Αιγαίο, 

συναυλίες και συναντήσεις χορωδιών 

σε Χίο και Λέσβο


Το Πέλαγος Πολιτισμού διοργανώνει δύο Χορωδιακά Εργαστήρια, από 16 έως 18 Αυγούστου στη Μυτιλήνη και από 20 έως 22 Αυγούστου στη Χίο, σε συνδυασμό με συναντήσεις χορωδιών στη Χίο και τη Λέσβο.

Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός θεσμού, που θα επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι και που θα προσφέρει στην ποιοτική ανάπτυξη του χορωδιακού τραγουδιού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενώ θα αποτελέσει πόλο έλξης σεμιναριακού τουρισμού στα νησιά μας. 

Η συνεχής επιμόρφωση μαέστρων και χορωδών είναι στοιχείο, το οποίο θα συντελέσει στην πρόοδο των χορωδιών μας, πράγμα που μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε πολύ θετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, η πρόταση αυτή απευθύνεται, εκτός από τις χορωδίες της περιφέρειας, σε όλους τους μουσικοεκπαιδευτικούς που εργάζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό στα σεμινάρια θα καλυφθούν θέματα διδασκαλίας όχι μόνο ενηλίκων χορωδών αλλά και παιδιών και εφήβων.


Το υψηλό επίπεδο των διδασκόντων που έχουν επιλεγεί - και έχουν ήδη συμφωνήσει να διδάξουν αφιλοκερδώς στη Θερινή Ακαδημία - σε συνδυασμό με την απουσία διδάκτρων αναμένεται να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους μαέστρους και μουσικοεκπαιδευτικούς από ολόκληρη τη χώρα. Ανάλογα σεμινάρια έχουν εξάλλου καθιερωθεί πλέον ως θεσμοί ανά την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία, όπως για παράδειγμα η Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστήμιου, την οποία παρακολουθούν κάθε χρόνο περίπου 40 ενδιαφερόμενοι μαέστροι και χορωδοί, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή στη συγκεκριμένη ακαδημία απαιτεί την καταβολή διδάκτρων. 




Βασική διδάσκουσα στα Εργαστήρια θα είναι η Therees Hibbard

Η Therees Hibbard είναι Επίκουρη Καθηγήτρια χορωδιακής μουσικής στο University of Nebraska-Lincoln των ΗΠΑ. Έχει διδάξει σε σεμινάρια σε Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και πρόσφατα στο Χόνγκ Κόνγκ και το Ομάν. Η έρευνά της στη διδασκαλία χορωδιών μέσω της κίνησης έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μίας εκπαιδευτικής προσέγγισης, που η ίδια έχει ονομάσει «Body Singing». Ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως τραγουδίστρια και χορεύτρια στο μουσικό θέατρο, πριν αρχίσει τις σπουδές της στο κλασικό τραγούδι και τη διεύθυνση. Έχει τραγουδήσει για συνθέτες και μαέστρους όπως ο Aaron Copland, ο Helmuth Rilling, και ο Mstislav Rostropovich, ενώ συμμετείχε στην πρώτη εκτέλεση έργων των Arvo Pärt και Krystof Penderecki στο Carnegie Hall υπό τη διεύθυνση του Rostropovich. Απέκτησε το πτυχίο της στη Χορωδιακή Μουσική Εκπαίδευση με δεύτερη ειδικότητα το χορό από το Longwood College, το Master της στο τραγούδι και τη διεύθυνση χορωδίας από το Colorado State University και το διδακτορικό της στη Φωνητική Εκπαίδευση και Διεύθυνση Χορωδίας από το University of Oregon.

Παράλληλες δράσεις
Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων θα δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές χορωδίες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε πρόγραμμα επιλεγμένο από τους μαέστρους τους, σε ανοιχτές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνται κάθε βράδυ μετά το πέρας τον μαθημάτων. Το πρωί της επόμενης μέρας θα οργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις, στις οποίες θα προσφέρεται συναδελφική ανατροφοδότηση στους μαέστρους των χορωδιών αυτών από τους διδάσκοντες και τους συμμετέχοντες. Παράλληλα, θα διοργανωθούν συναντήσεις χορωδιών σε Χίο και Λέσβο. Το πρόγραμμα θα καλύψει τα έξοδα μεταφοράς χορωδιών που θέλουν να ταξιδέψουν για το σκοπό αυτό εντός Νομού.

Χορωδίες, οι οποίες στηρίζουν τις εκδηλώσεις 




Λέσβος

- Χορωδία Μυτιλήνης Νίκος Σκαλκώτας
- Χορωδία Νίκος Μυρογιάννης Δήμου Λέσβου
- Χορωδία Παγγεραγωτικού Συλλόγου
- Χορωδία ΕΘΟΚ Καλλονής
- Παιδική Χορωδία Γρηγόρης Ρουσέλλης
- Χορωδία Animato

Χίος
- Χορωδία Χίου και Οιννουσών
- Χορωδία Μουσικού Σχολείου Χίου
- Νεανική Χορωδία «Ταξιδευτές»
- Χορωδία Ωδείου «Αιγέας»

Λήμνος
- Δημοτική Χορωδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου